VRF sistemleri; akış denetim üniteleri ile beraber gelişmiş kontrol üniteleri ile de donatılmıştır. Gereğince soğutucu olan akışkanlar, doğru fazda ve aynı zamanda doğru zamanda ihtiyaç duyulan bölgeye sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılmaktadır.
VRF klima sistemleri, örneklenecek olursa, split klima sistemlerinden isteğe bağlı olarak HP kapasite aralığında bağlar yapabilen sistemler gibi düşünülebilir. Bu bağlar bir dış ünite ve birden çok iç üniteye bağlanabilir. Soğutucu akımının inverter kontrollü kompresör ile çeşitlendirilmesi havayı şartlandırılmış mekanlara göre uyuma hazırlamaktadır. İleri seviyedeki bir kontrol sisteminde soğutma ve ısıtma modları arasında geçiş yapabilmektedir. VRF Klima sistemlerinin 2 farklı çeşidi bulunmaktadır. Heat Recovery VRF, aynı anda hem ısıtmaya hem soğutmaya imkan sağlamaktadır. Heat Pump VRF ise aynı anda sadece ısıtmaya veya soğutmaya imkan sağlamaktadır.
VRF Klima sistemleri; villalar, alışveriş merkezleri, oteller, ofisler, lüks apartmanlar ve plazalarda birbirinden bağımsız olan iklimlendirme uygulamalarının kullanılmasını sağlar.
VRF dilimizde kelime anlamı olarak “değişken soğutucu akışkan debisi” olarak bilinmektedir. 1 dış ünitenin birden fazla iç üniteyi kontrol ettiği klima sistemine denilmektedir.
VRF Klima Sistemi, binanın içerisinde değişen kapasite ihtiyaçlarına bağlı olarak akışı kontrol etmektedir. VRF Klima Sistemi binanın dışında da dış ünite ile bina içerisindeki yaşam alanlarını soğutma ve ısıtma görevini üstlenen iç ünitelerden oluşmaktadır. VRF Klima Sistemleri, klasik split klimalardan farklı olarak değişken gaz debisi bulundurması sayesinde enerji tasarrufu yapmasıdır. Bu sayede konforu da en üst düzeyde taşımaktadır.
Çevreye gösterebileceği en iyi özeni gösteren bu sistem enerji tasarrufu yapılması amacıyla üretilmiştir. Gelişmiş uygulama esnekliği sayesinde göğe uzanan plazalardan, tek katlı villalara kadar olan çoğu yapılarda tam bağımsız şekilde kontrol imkanı sağlar.
VRF sistemleri; temelinde dış ortama yerleştirilen bir dış ünite grubu ve buna bağlı olarak çok sayıda iç ünitenin birlikte işlemesiyle çalışmaktadır. Hassas kontrole sahip otomasyon sistemi bulunduran bakır boru hattı bulunduran sistem içerisinde soğutucu gaz dolaşmaktadır.
Dış ünite içerisinden çıkan bakır boru çiftinin (sıvı ve gaz taşımaktadır) iç ünitelerde yer alan bütün sistemi dolaşması ve dış üniteye geri dönmesi işlemleridir. Yer alan her iç ünitenin ana bakır boru hattına bağlı olması gerekmektedir. Bu bağ Joint adı verilen Y-tipi bakır bağlantı elemanları ile sağlanmaktadır. Gelişmiş bir kontrol teknolojisine sahip olan VRF Sistemleri, birbirinden bağımsız ortamları aynı anda kontrol etmeye olanak sağlamaktadır. Bu sayede ihtiyaç duyulmayan ortamlarda enerji boşa harcanmaz.